Grote verrassing voor Biesbosch: met wildcard bij mooiste natuurgebieden van Nederland

0
52

Zonsopkomst in de Biesbosch. (archieffoto: Flickr/PaulvandeVelde) Locatie op de kaart

DRIMMELEN – De Delta Biesbosch en het Haringvliet horen bij de mooiste mooiste natuurgebieden van Nederland. In het tv-programma De Wereld Draait Door werd maandagavond bekend dat de Wadden, de Veluwe en de Hollandse Duinen de drie gebieden zijn die 89.000 Nederlanders het mooist vinden. Maar juryvoorzitter Pieter van Vollenhoven vond het deels Brabantse park zo bijzonder dat hij er een wildcard voor over had.

Naast de Nederlandse Delta Biesbosch en het Haringvliet deed ook het Van Gogh Nationaal Park mee met de verkiezing. Dat is een aangesloten natuurgebied van Groene Woud, Kampina en de Loonse- en Drunense Duinen.

Drie ton
De drie winnaars krijgen een zak geld van drie ton, waarmee het natuurgebied verbeterd kan worden. Ook worden de parken voortaan aangeprezen bij buitenlandse toeristen. Het is de bedoeling dat ze een grotere toeristische trekpleister worden.

De Biesbosch krijgt samen met het Haringvliet dezelfde prijs, inclusief geldbedrag en vermelding in toeristische brochures.

‘Hoort bij het palet’
Eigenlijk werd de Biesbosch met 7.489 stemmen vijfde, net achter de Oosterschelde. Volgens Van Vollenhoven voegt de Biesbosch met de grote hoeveelheid water veel toe aan de drie winnaars van de verkiezing. "Dit hoort er in het palet van Nederlandse parken echt bij." Tot grote verrassing van boswachter Ted Sluijter kreeg hij na de bekendmaking van de winnaars de wildcard toegewezen.

Directeur Dick Verheijen van het Nationaal Park is ‘ontzettend blij’ met de uitverkiezing. "We zijn apetrots dat de jury ons plan zo waardeerd", zei hij na de tv-uitzending. "We zijn blij dat deze belangrijke samenwerking met het Haringvliet en de Biesbosch zo aanslaat."

Bruggen en veren
Vooral bewoners profiteren in eerste instantie van de drie ton extra subsidie. Verheijen gaat met het geld eerst proberen nieuwe investeerders te zoeken, die hun geld willen steken in het natuurgebied. "We willen van die drie ton drie miljoen euro maken."

Een van de belangrijkste investeringen is de bereikbaarheid van het gebied. Er is veel water en het vervoer daarover kan beter. Er zijn al wat bruggen gebouwd, rondom Kinderdijk en het Haringvliet in Zuid-Holland. Extra geld gaat vooral naar pondjes en veerboten in het gebied.

Van Gogh
Het tweede Brabantse park viel buiten de prijzen. Speciaal voor de verkiezing ‘fuseerden’ drie natuurgebieden in Brabant tot het Van Gogh Nationaal Park. Boswachter Frans Kapteijns had goede hoop dat zijn park bij de winnaars zou horen. Het park eindigde als achtste, met 5.905 stemmen.

print corrigeer

Het laatste nieuws op je mobiel of tablet bekijken? Pushberichten ontvangen bij groot nieuws in jouw regio? Download de gratis apps van Omroep Brabant.